środa, 10 sierpnia 2011

Na szybko :)

Bardzo lubię spędzać czas w kuchni, przygotowując różne specjały, ale czasami trzeba zrobic coś bardzo szybko. Wtedy sprawdzi się ciasto francuskie - można zrobić z niego coś na słodko, słono czy pikantnie. Wedle potrzeb i upodobań. Przepis poniżej jest stary jak świat i przy okazji bajecznie prosty :D

Ciastka francuskie z malinami:
- 2 paczki mrożonego ciasta francuskiego,
- małe pudełko malin,
- jajko,
- ok. 4 łyżek brązowego cukru.

Płaty ciasta kroimy na kwadraty. Do każdego z nich wkładamy po 2 maliny i sklejamy dość ciasno rogi kwadratu. Tak przygotowane koperty smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy obficie cukrem. Następnie wkładamy je do piekarnika na ok. 20 - 25 minut w 180 stopniach (pieczemy aż do złotego koloru). 

Zamiast malin można użyć inne owoce, dżem itp.


Moje ciastka są nieco za bardzo przypieczone, ale właśnie takie najbardziej lubię :)

3 komentarze:

Z góry dziękuje za każdy komentarz i serdecznie pozdrawiam :)