sobota, 23 lipca 2011

Ciasto marchewkowe

Proste, szybkie i bardzo smaczne...

Składniki:

- 2 szklanki cukru,
- 6 jajek,
- 3 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki sody,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 i 3/4 szklanki oleju,
- 4 łyżeczki cynamonu,
- 3 szklanki startej marchewki,
- garść orzechów włoskich,
- 2 tabliczki białej czekolady,
- 2 łyżki mleka,
- 50 g migdałów łuskanych.

Wykonanie:

1. Białka upijamy, dodajemy cukier, a następnie kolejno: żółtka, mąkę z proszkiem i sodą, cukier waniliowy, cynamon, a na końcu olej.

2. Do tak przygotowanej masy dodajemy 3 szklanki marchewki, mieszamy wszystko łyżką.

3. Blaszkę (wymiary ok. 40*28 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do środka przygotowane ciasto.

4. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 min.

5. Rozpuszczamy czekoladę z 2 łyżkami mleka.

6. Wystudzone ciasto polewamy czekoladą, a wierzch pospypujemy obficie migdałami. 

Smacznego !


1 komentarz:

Z góry dziękuje za każdy komentarz i serdecznie pozdrawiam :)